9.17.2010

Kepiniai: beveik Vintage :)

Jei jau kalbėti apie savo pirmuosius eksperimentus virtuvėje, tai tenka nusikelti į gūdžią vaikystę. Prisimenu kaip vos išėjus mamai iš namų, puldavom su sese gaminti ‘saldainių’, kažkaip ten kaitindavom grietinę, cukrų ar dar kažką... Vėliau atsirado susidomėjimas ir ‘rimtesniais’ dalykais. Mėgdavau išbandyti naują pyragą ar kokius neįprastus pyragaičius. Aišku, ne visi tie eksperimentai būdavo vykę, ir šitoj vietoj noriu padėkoti mamai už anuometinę kantrybę, kad, nepaisant tų nesėkmių, ji neatmušė mano noro sukiotis virtuvėje:) Kas liečia receptus, tai laikai buvo radikaliai kitokie. Tai ne dabar, kai internete gali susirasti jų iš bet kurio pasaulio galo, o ir patys virtuvės šefai mielai dalijasi savo patirtimi. Vaikystėj kepdavau iš kulinarinių knygų, kurių ne taip jau daug ir buvo ant visos Lietuvos išleista. Ir tik vėliau ėmė dygti visokie žurnaliukai, versti aišku iš užsienio kalbų, su negirdėtais mums ingredientais ir ne be klaidų žinoma. Bet kai kurie receptai buvo tikrai verti dėmesio, ir gomurys juos vis dar prisimena iki šiol... Vienu tokiu anų laikų skanėstu noriu pasidalinti dabar, juolab kad ruduo dovanoja mums slyvas ir obuolius.


Kepinėliai gaminasi gan greitai, nes nereikalauja didelio kruopštumo. Aš asmeniškai rekomenduoju vartoti juos dar šiltus, nes būtent tada jie mmmmmm, nerealūs....
PYRAGĖLIAI SU SLYVOM IR OBUOLIAIS

Ko reikės ir kaip gaminti:

***

200 g liesos varškės

6 valg.š. pieno

6 valg.š. aliejaus (alyvuogių netiks)

100 g cukraus

400 g miltų

pakelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos

šviežių slyvų ir obuolių (iš viso apie 600-700 g)

šiek tiek lydyto sviesto

cukraus pabarstymui

***

Išsukti varškę, kiaušinius ir aliejų. Maišant supilti cukrų su druska. Persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir palaipsniui berti į tešlą. Turėtų gautis minkšta, lengvai minkoma tešla. Jei per kieta, galima įdėti šaukštą grietinės. Tešlą sudalinti į vienodus gabalėlius (jų turėtų gautis daugiau mažiau 15), juos suploti ir sudėlioti į popieriumi išklotą kepimo skardą. Stikline ar kitu panašiu daiktu biški paspausti paplotėlių vidurį. Į tuos viduriukus sudėlioti skiltelėmis supjaustytus luptus obuolius ir slyvas. Viską kepti 180oC orkaitėje 15-20 min. Tiesa, vidury kepimo tešlą patepti lydytu sviestu, o vaisius pabarstyti cukrumi.

Ir galima kviesti draugus (o dar geriau, jei jie kartu dalyvaus kepimo procese) :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...