Kuris variantas jums atrodo blogiausias? :)
Šeimos tradicijų stengiuosi neignoruoti. O va su patirtim taip ne visada gaunasi. Kai praėjusį mėnesį atsėlino V šventė, išvakarėse nusprendžiau vistik surizikuoti. Tiesiog todėl, kad naujame recepte, kurį nusižiūrėjau, buvo laaaaabai daug šokolado . O V šokoladą mėgsta. Ir todėl, kad tai nebuvo tortas. (Tiesą sakant dar ir dėl to, kad tą vakarą svečių visvien nelaukėm:).
Kaip bebūtų keista, nė vieno iš išvardintų fiasko variantų patirti neteko. Pyragas buvo mmmmmmnnnnnnnnnnn. Drėgnas. Stipriai šokoladinis. Su pasiklydusiais riešutais ir subtiliai traškiu morengu. Jei visa tai mėgstat,- išbandykit progai pasitaikius. Arba visai be progos.
Šokoladinis pyragas su riešutiniu morengu
Pyrago pagrindui:
150 g sviesto
¾ puodelio rudojo cukraus6 kiaušiniai
340 g juodo šokolado (70% stiprumo:)
1,5 valg.š. tirpios espresso kavos arba vanilės ekstrakto
1,5 valg.š. romo
žiupsnelio druskos
Morengui:
120 g juodo šokolado (taip pat 70% stiprumo)
120 g lazdyno riešutų, kiek paskrudintų ir nuluptų1 valg.š. krakmolo
4 kiaušinių baltymai
¾ puodelio cukraus
Orkaitę įkaitinti iki 180ºC, 22-24 cm skersmens pyrago formą iškloti popierium ir patepti sviestuku.
Minkštą sviestą ir rudą cukrų išsukti mikseriu iki purumo. Įmušti paeiliui po vieną kiaušinio trynį, kaskart paplakant. Kai tryniai sudėti, supilti ištirpdytą ir kiek atvėsintą šokoladą, espreso arba vanilę, romą, įberti druską. Kitame dubenyje išplakti visus šešis baltymus iki purumo (maždaug dvi minutes). Atidžiai įmaišyti baltymus į šokoladinę tešlą. Sukrėsti į paruoštą skardą ir kepti kokias 20-25 min.
Kol kepa, paruošiam morengą:
Šokoladą ir riešutus sukapoti ir sumaišyti inde su krakmolu. Visus keturis baltymus išplakti mikseriu iki putų. Tada lėtai, vis plakant, suberti cukrų ir plakti iki standžių putų (ne mažiau kaip 5 min.). Suberti šokoladą su riešutais ir atidžiai išmaišyti.
Pasibaigus pirmo kepimo laikui, išimti pyragą iš orkaitės, greitais judesiais (kuo mažiau makaluojant) užtepti morengo masę ant viršaus, ir dėti dar kepti kokioms 15-20 min., kol morengas apskrus ir bus traškus.
nuostabus tortas!tapo musu megstamiausiu desertu:-))Aciu tau uz skanias idejas drauge!
AtsakytiPanaikintivajėtau... o dabar tik ir prisiminiau,ką žadėjau tau tada rugsėjį :) gi šitą.... (susigėdau)
AtsakytiPanaikinti