6.15.2011

Sezono turtai


Šeštadienį iš turgelio grįžau ant sparnų, kai pas vieną bobulytę po litą „pasiskyniau“ didžiulių nerealių baltų bijūnų. Negalėjau atsigrožėti jais visą savaitgalį ir kiek gailėjaus, kad nedasiprotėjau paimti jų daugiau (tas moteriškas godumas:)...


Taip baltas bijūnų bukietas pakeitė iki tol vazoje karaliavusias mėtas, kurias buvau tiesiog sumerkusi į vazą, užuot sudžiovinusi. (O kas pasakė, kad vazos skirtos tik gėlėms?)


Kol mėtos džiugino namus savo gaiviu aromatu ir žaluma, iš jų buvo nemažai gėrio pridaryta. Be sodu kvepiančios kasrytinės arbatos, dar užšaldžiau mėtinių ledukų, kurie dabar rytais „žadina“ mano užsimiegojusią veido odą.


Per karščius buvo gera gaivintis mėtų gėrimu su citrina. Jam paruošti į užsukamą stiklinį butelį tereikia sudėti citrinos skilteles, mėtų šakelę, truputį cukraus ir užsukus butelį, viską stipriai papurtyti. Tada pripilti geriamo vandens ir galima gaivintis.
Dar kita dalis šviežių mėtų nukeliavo į ledus - naminius mėtinius ledus su šokolado gabaliukais, - kuriais šįkart ir pasidalinsiu.


Mėtų debiutas leduose buvo subtilus ir visai sėkmingas, o patys ledai nė iš tolo nepriminė kokių nors pramoninių mėtinių ledų. Kas bent kartais paskaito pirktų ledų etiketes, manau supras kodėl. Tik mano subjektyviu supratimu gaivinantį mėtų skonį kiek bandė užgožti šokolado saldumas. Galbūt tiesiog šokolado būtų galima dėti kiek mažiau. Jei dar kada turėsiu tiek mėtų, kad nebus kur dėti, bandysiu šitą receptą pakartoti be šokolado.


Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
(išeina apie 1 l) 

500 ml riebios grietinėlės
250 ml pieno
100 g cukraus
nemažas ryšulėlis (apie 60-80 g) šviežių mėtų
žiupsnelis druskos
5 kiaušinių tryniai
100 g kapoto juodo šokolado

Į karščiui atsparų indą supilti grietinėlę, pieną, cukrų, druską, sudėti mėtas ir viską pakaitinti iki virimo. Nuimti nuo kaitros ir uždengus leisti pastovėti apie valandą. Po valandos išimti mėtas, gerai nuspaudžiant jas, kad išsispaustų kuo daugiau mėtų skonio. Vėl pašildyti.
Kitame inde paplakti trynius ir į juos maišant įpilti truputį šilto pieno-grietinėlės mišinio. Maišant trynius supilti atgal į šiltą mėtinį pieną ir nuolat maišant kaitinti, kol ims tirštėti. Masė turi sutirštėti truputį, kol lengvai dengia medinį šaukštą. Neperkaitinti, kad nesutrauktų trynių!
Perkošti viską per sietelį ir atšaldyti (geriausia šalto vandens vonelėje).
Indą su ledų mase dėti į šaldiklį. Maždaug po pusvalandžio (ar kiek daugiau, priklausomai nuo jūsų šaldiklio galingumo) gerai atšalusią masę išmaišyti, sudėti kapotą šokoladą, ir vėl į šaldiklį. Jei turite ledų mašiną (ice cream maker), toliau viską padarys ji. Jei ne, teks vis išimti ir vis išmakaluoti ledus maždaug kas pusvalandį, kol jie bus sušalę ir gatavi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...