Gausybė sniego. Kuo didesnės pusnys, tuo tikresnės Kalėdos. Tai galbūt reiškia, kad žmonės dar nėra nepataisomai sumaterialėję. Juk jeigu jie tokie būtų, tai sniegas jiems būtų nė motais. O kai per Kalėdas sniego nėr ar neduokdie lyja lietus, tuoj žiūrėk visi masiškai burnojasi :) Vadinasi sniegas svarbus. Taigi šiuo aspektu darosi panašu, kad šiemetės Kalėdos bus visai jaukios (nebent per 3dienas atšiltų).
Kita (galbūt ne pirmutinėse pozicijose, bet visgi svarbi) jaukių Kalėdų sąlyga – sausainiai :) Tiksliau iš mano pusės būtų sakyti,- sausainių kepimas. Tai ritualas. Nepavaldus laikui :) Kai dar nebuvau mama, svajodavau kaip linksmai kepčiau tuos kalėdinius sausainius su vaikais. Štai prašom jums įrodymas, kad svajonės pildosi (jei teisingai svajoji:)).
Mūsų namai jau pakvėpinti šventiniais kepiniais: su Mademoisele jau lipdėm florentinus (kurie iškeliavo į Dubliną ;) ir Linco sausainiukus, kurių dalis irgi beje iškeliavo į darželio šventę. Linzer cookies - garsieji austriški sausainiukiai, man jie tikrai kalėdiniai, nes tokie riešutiniai ir su prieskoniais. Kartosiu juos dar :)
Linzer cookies
190 g migdolų
apie 350 g miltų
1 arb.š. cinamono
1/4 arb.š. sutrintų gvazdikėlių
1/4 arb.š. sutrinto kardamono
1/2 arb.š. kepimo miltelių
1/4 arb.š. druskos
220 g minkšto sviesto
190 g cukraus
1 kiaušinis
apytiksliai 1/2 puodelio aviečių džemo
cukraus pudros apibarstymui
apie 350 g miltų
1 arb.š. cinamono
1/4 arb.š. sutrintų gvazdikėlių
1/4 arb.š. sutrinto kardamono
1/2 arb.š. kepimo miltelių
1/4 arb.š. druskos
220 g minkšto sviesto
190 g cukraus
1 kiaušinis
apytiksliai 1/2 puodelio aviečių džemo
cukraus pudros apibarstymui
Virtuviniu kombainu (ar kitokiu po ranka pasitaikiusiu prietaisu) smulkiai sumalti migdolus kompanijoj su miltais. Sumaišyti su prieskoniais, druska ir kepimo milteliais.
Išsukti sviestą su cukrumi. Įmušti kiaušinį ir išmaišyti. Suberti sausų ingredientų mišinį. Gerai išmaišyti.
Leisti tešlai „atsivėsinti“ šaldytuve kokias 2 valandas.
Šitaip atsivėsinusią tešlą iškočioti (kuo ploniau), išpjaustyti/išspausti norimas formas ir sudėti sausainius į popieriumi išklotą skardą. Pusę visų sausainių (kurie vėliau bus viršutiniai) viduryje išspausti mažesnes formeles/skylutes.
Kepti sausainius 1800C orkaitėje (apie 6-8 minutes).
Paskutiniame etape viršutinius sausainius (su skylėmis) apibarstyti pudra. Apatinius gi patepti džemu ir abi dalis „suklijuoti“.
Išsukti sviestą su cukrumi. Įmušti kiaušinį ir išmaišyti. Suberti sausų ingredientų mišinį. Gerai išmaišyti.
Leisti tešlai „atsivėsinti“ šaldytuve kokias 2 valandas.
Šitaip atsivėsinusią tešlą iškočioti (kuo ploniau), išpjaustyti/išspausti norimas formas ir sudėti sausainius į popieriumi išklotą skardą. Pusę visų sausainių (kurie vėliau bus viršutiniai) viduryje išspausti mažesnes formeles/skylutes.
Kepti sausainius 1800C orkaitėje (apie 6-8 minutes).
Paskutiniame etape viršutinius sausainius (su skylėmis) apibarstyti pudra. Apatinius gi patepti džemu ir abi dalis „suklijuoti“.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą