Kai praėjusį penktadienį turguje pirkau kriaušes, linksmai nusiteikęs dėdė patarė: „Šitas reikėtų suvalgyti iki pirmadienio“... Nesuvalgėm. Ir dėdė buvo visai teisus- nuo pirmadienio jos darėsi vis mažiau patrauklios, todėl niekieno neliečiamos ramiai sau kiurksojo krepšy. Reikėjo kažką daryti. O kaip ta reklama sako – „mamos žino viską“ :) Taigi mama ėmė ir iškepė tas negražuoles. Ir šeimyna vėl pirštus laižė :)
Tikrai gardus, kvapnus, nesudėtingas ir sveikas (šiais laikais tai svarbiausia) rudeniškas desertas. Vienas iš tų, kuriuos tikrai nominuočiau „jaukaus deserto“ apdovanojimams :) Pristatau – keptos kriaušės su citrinžole, imbieru ir vanile.Ko reikės ir kaip daryti?
***
5 nedidelės kriaušės
3 valg.š. cukraus
pusė vanilės lazdelės
2 cm šviežio imbiero šaknies (arba šaukštelis sauso)
2 cm džiovintos citrinžolės
2 valg.š. sviesto
3 valg.š. kokosų pieno
šiek tiek laimo (na, tiks ir citrinos) sulčių
***
Orkaitę įkaitinti iki 180 0C.
Nedideliame dubenėlyje sumaišyti cukrų ir sutarkuotą (jeigu dedat šviežią) imbierą, taip pat sutarkuotą citrinžolę (smulkia trintuve tai darosi gan paprastai), išgramdytas vanilės sėklytes.
Kitame karščiui atspariame inde ištirpdyti sviestą, sudėti paruoštą cukraus-prieskonių mišinį ir kokosų pieną. Pakaitinti kol ištirps cukrus. Supilti laimo/citrinos sultis.
Nuluptas, be sėklų kriaušių puseles sudėti į kepimo indą, užpilti išvirtu padažu, įdėti likusią vanilę ir kepti 30-40 min. arba kol kriaušės bus minkštos.
Kriaušytės tikrai kvapnios ir jaukios, ir tas jaukumas čia atsiranda būtent dėl visų tų prieskonių, naudojamų recepte. Taip kaip vasarą be soties mėgaujamės uogomis ir ledais, taip atvėsus orams į mano virtuvę sugrįžta prieskoniai. Ir ne tik gaminant maistą. Rudenį vis dažniau šildausi prieskonių arbata.
Mano pamėgta kombinacija – gabalėlis cinamono lazdelės, keli gvazdikėliai, kardamono sėklytės, kvapnusis pipiras. Viską užplikau ir šildausi (sielą).
Šilto rudens ir jums.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą